Lite allt möjligt

Tiden går fort när man har roligt (och mycket att göra), så därför har uppdateringen av bloggen varit lite sådär på sistone. Här kommer i alla fall en resumé på en del av det vi haft för oss den senaste tiden.

Utgång med kollektivet...

...svensk afton med köttfärslimpa, brunsås, lingonsylt (nåväl, det närmsta vi kunde komma) och potatis till varmrätt...


... och Tanjas kickass kladdkaka till efterrätt.

Kvällarna har spenderats ungefär såhär...

...sittandes på en bänk...

...med utsikt mot havet...

... och med en bra bok i knäet.

Sådär, nu vet ni ;)

Det var havet, vågorna och vinden...









...som förde mig hit.

Jag kan nu meddela...

...att jag, efter mycket om och men, äntligen har fått hämta ut mitt chilenska ID-kort och därmed numera räknas som chilensk medborgare. Trevligt.


Valparaíso

Tidigare i veckan var det dags för en studieresa till Valparaíso med kursen i spanska för utbytesstudenter. Valparaíso är sammanlänkad med Viña, men medan Viña är väldigt modernt och europeiskt, är Valparaíso ganska nedgånget och gammalt. Även om jag är glad över att bo i just Viña del Mar, gillade jag ändå Valparaíso skarpt. Byggnaderna är väldigt vackra och staden är charmig på ett sånt där pittoreskt, lite ruffigt, sätt.

Trots att jag kände mig som sju igen och nästan bara väntade på att läraren skulle be oss ställa oss två och två i led och hålla handen, var det en riktigt bra utflykt. Det faktum att vi nästan blåste bort där uppe på kullarna, det är ju en värdslig sak.

I bussen på väg till Valparaíso - inga moderna kortautomater här inte.

Läraren tyckte att vi skulle gå fram och prata med mannen som matade duvorna. Lite märkligt, men vad gör man inte för ett godkänt i kursen...


Alla husen i Valparaíso är byggda på kullar, allt för att ha en så fin utsikt som möjligt. För att ta sig upp till dessa kullar åker man en slags hiss. Den på bilden är en sisådär 100 år gammal och fungerar än idag, trots alla jordbävningar genom åren, alldeles utmärkt.

Liksom det mesta andra här sköts hissen manuellt.



Jag blev verkligen imponerad av den här elektrikern - när jag tog bilden blåste det så mycket att jag var tvungen att hålla fast mig i räcket för att inte blåsa iväg.


Typisk chilensk mat.



Klassen!


Det gäller att inte ha klaustrofobi om man ska bo i Valpo...

Pepparträd.



Vardagsunderhållning

Att handla mat är verkligen en av de tråkigaste aktiviteterna vi gör här i Viña del Mar, och det är framförallt själva transporterandet av varorna från matbutiken hem till lägenheten som jämt är så jäkla segt.
Som tur är har vår byggnad en alldeles egen kundvagn till hyresgästernas förfogande...




Äntligen!

Efter ett evigt letande bland brödhyllorna, svärandes över det kolossala utbudet av vitt mjukbröd, har Tanja och Bella nu äntligen lyckats hitta det i Valparaíso - Wasa Original. Vår termin är nu räddad.


Helgen

Helgen har varit intensiv och har, som vanligt, gått alldeles för fort.

I fredagskväll var det dags för den omtalade "invigningsriten" på skolan. Denna skulle egentligen ha ägt rum förra veckan, men blev framflyttad på grund av tsunami-evakueringen. Jag var lite orolig över att det skulle bli nollning-stil över det hela, men så var det inte alls. Istället för fåniga lekar och pinsamma upptåg, blev det istället mys med mat och mingel runt en öppen eld - mycket trevligt. Förutom att hänga med min bästa buddy Gabriel lärde jag, till min stora glädje, även känna ett helt gäng andra chilenare, och det visade sig till och med att några av dessa går i samma klass som jag. Utmobbningen och ensamhetens tid är därmed nu (förhoppningsvis) över!

Mys kring brasan.

Gabriel och jag.

På lördagen åkte jag, Tanja, Bella och Josh till Santiago. Det var galet varmt och våra ben värkte efter en hel dags promenerande, men det var det värt.

Lunch!


Vi tog hissen upp till en av Santiagos kullar...

...där utsikten såg ut ungefär såhär. Om man tittar riktigt noga kan man urskilja de snötäckta Anderna i bakgrunden.



Vi var bara tvungna att testa "mote", som verkar vara riktigt poppis i Santiago och som består av havre blandat med persikojuice och inlagd persika.

Det ska erkännas att jag var lite skeptisk till en början, men det var faktiskt godare än det låter (och ser ut).

På kvällen var vi bjudna på födelsedagskalas hos en av våra klasskompisar, Celoua från Marocko. Hon bor i samma hus som oss, fast på 14:e våningen, och just en sån här gång är det ju verkligen himla smidigt att alla utbytesstudenter bor i samma område.

Hennes mexikanska roomies hade förberett gigantiska mängder plockmat, däribland försvinnande god hemgjord guacamole. En mycket trevlig kväll med god mat och gott sällskap.

Födelsedagsfirande!

Skaka rumpa

Imorse kände jag ett behov av ännu en dos förödmjukelse och traskade därför iväg till gymmet för att testa ett av danspassen. Det var samma instruktör som hade kört body combat lektionen innan; en stor, muskulös man med militärbyxor, linne och tatueringar överallt. Den stereotypiske combat-instruktören med andra ord, och just därför blev jag onekligen lite lätt förvånad men också grymt imponerad när han började svänga sina höfter som om det inte fanns någon morgondag.


Musiken bestod helt av reggaeton, en musikstil som jag inte är alltför välbekant med, och det kändes som att jag hade blivit slungad in i en av Don Omars musikvideos, alternativt av misstag hamnat på någon underjordisk klubb i en av Rios förorter. Även om jag kände mig hyfsat malplacerad fann jag det hela väldigt fascinerande – jag visste inte att det ens var fysiskt möjligt att röra sina höfter, sin rumpa och sina bröst på det sättet.


När det är dags att gå low low low á Flow Rida kommer instruktören fram till mig och började dansa med mig. Jag har aldrig känt mig så ofeminin i hela mitt liv, och jag ler urskuldande och försöker förklara att jag är från Sverige och att vi skandinavier tyvärr inte har välsignats med denna skaka rumpa-gen.


Han ser först lite oförstående ut, för att sedan le medlidsamt mot mig och istället börja dansa med tanten bredvid. Inte helt optimalt för självkänslan kanske, men jag var rätt nöjd ändå. Även om det fortfarande fattas ganska mycket innan jag blir erkänd som den nya Shakira, har jag i alla fall kommit en bit på vägen.


Jordskalv

Sådär, då har man precis upplevt terminens (och sitt livs) två första jordskalv. Trevligt. Borde dock läsa på lite mer om vad man egentligen bör göra i dessa situationer. Att slita åt sig MacBooken och ställa sig vid närmsta fönster kan väl knappast ligga överst på listan...

En överlevnadsguide för utbytesstudenter

Det kan vara riktigt tufft att vara utbytesstudent ibland. Efter att nu ha gått drygt en vecka i skolan har jag numera lärt mig en del knep för att försöka undvika den värsta ensamhetskänslan, men det finns fortfarande mycket att lära på det området. Istället för kursen i spanska för utbytesstudenter, skulle jag gärna ha sett att universitetet erbjöd en kurs i hur man som utbytsstudent klarar sig igenom terminen med livhanken (och självkänslan) i behåll. Lite som en överlevnadsguide i hur man gör upp en eld, vilka bär man kan och inte kan äta och vad man egentligen bör göra om man skulle stöta på en björn, fast på ett mer socialt plan. Hur man bäst smälter in i mängden, konsten att se självsäker men inte stöddig ut, och hur man får sina klasskamrater att inse att man varken har pesten eller kommer från en annan planet, till exempel.


Känslan av total utmobbning och ensamhet kan alltså vara ganska stor för utbytesstudenten emellanåt, och här kommer därför några matnyttiga tips i sann “Hjälp mig hjälpa dig”-anda. En handbook i överlevnad för utbytesstudenten, helt enkelt.


1. Ensam utis i klassen.

Som ensam utis i klassen försöker man desperat vända denna utsatta situation till något positivt, och klamrar sig därför gärna fast vid föreställningar som att det till exempel är lättare att få kontakt med de lokala studenterna som ensam utis, än om man är flera utbytesstudenter i klassen. Detta stämmer dock inte. Det verkar, ologiskt nog, vara läskigare att ta kontakt med en ensam utis än ett gäng på tre, fyra stycken.


2. Skolgården.

Det optimala är såklart om man lyckas hitta andra, alternativa sätt att transportera sig mellan de olika klassrummen, kafeterian och lärarrummen, men om man nu ändå måste korsa skolgården finns det några saker man bör tänka på. Det faktum att alla de andra eleverna står i klungor och pratar och röker, gör visserligen att du som utbytesstudent känner dig lite extra utsatt där du går helt ensam, men å andra sidan innebär förmodligen detta att de andra kidsen redan är så upptagna med sitt, att de inte ens lägger märke till dig (trots att du är den enda blondinen på hela stället). Ett hett tips här är att försöka se upptagen ut. Pilla med ipoden, låtsas leta efter något i väskan eller fejka ett telefonsamtal. Det gamla tricket att le och gå fort kan också funka, se bara upp med trappsteg och trösklar – du vill ju inte dra uppmärksamheten till dig.


3. Klassrummet.

Sist men inte minst har vi situationen i själva klassrummet. Taktiken att komma tidigt, sätta sig på en ledig plats, gärna i mitten av salen, för att sedan hoppas på att någon kommer sätta sig bredvid dig, funkar inte heller. Eftersom du har en stor gul och svart skylt hängandes runt halsen med symbolen för radioaktivt avfall, alternativt en stämpel i pannan med texten "smittsam sjukdom", kommer folk följaktligen att sätta sig i en vid cirkel runt dig. Om någon ändå mot förmodan skulle gå i din riktning, är det nio gånger av tio för att sätta sig två platser bort och dumpa sina grejer på stolen bredvid dig, så att nu ingen ingen skulle råka få för sig att faktiskt sätta sig bredvid dig. Även här gäller det att försöka se så upptagen och oberörd ut som vanligt, utan att utstråla dryghet - en svår konst att bemästra, så öva gärna framför spegeln innan.


Detta är alltså min taktik för att ta mig igenom dagarna någorlunda smärtfritt. En sak som är säker är i alla fall att jag, väl tillbaka i Linköping, hädanefter alltid ska hälsa glatt på varenda utbytesstudent jag får syn på, och i mån av tid rentav utbyta några ord. Jag vet numera nämligen själv hur lite det faktiskt krävs för att man inte längre ska vilja leta reda på närmsta skrubb, lägga sig i fosterställning på golvet och gråta. Ett hej, ett leende, ja, till och med frågan om du vill låna en näsduk när papperet är slut på toaletten, räcker fint.


I väntan på nästa sällsynta tillfälle av någon form av kontakt med mina klasskamrater, lyssnar jag på den här låten och tycker synd om mig själv.



Universitetet

Mitt universitet här heter "Universidad Adolfo Ibáñez" och ska tydligen vara ett av Chiles bästa och äldsta universitet. Det ligger på en höjd, ungefär 20 minuter i kollektivtaxi hemifrån, med utsikt över Stilla Havet.

Under vår första vecka här bestämde jag och Josh oss för att försöka hitta till campus, för att veta var vi skulle vara den första skoldagen. Detta visade sig vara lättare sagt än gjort, men efter sisådär 3 timmars promenad och ett antal bussresor hittade vi det till slut. Vi blev dock hyfsat besvikna, eftersom det campus vi äntligen hittat till inte alls såg ut som bilderna vi fått i informationsbroschyrerna. I dessa broschyrer fanns bilder på ett nybyggt, ultramodernt campus utrustat med bland annat den senaste teknologin och en stor sporthall, och jag hade verkligen sett fram emot att spendera en termin där.

Det visade sig att detta nya, helt fantastiska (enligt beskrivningen) campus inte var färdigbyggt än. Ingen visste (läs vet) när det nya skulle vara klart, så hittills har vi alltså haft alla våra lektioner på det gamla campuset, som är väldigt litet och allt annat än modernt.

Men trots att våra förhoppningar och förväntningar inte alls stämde med verkligheten, trivs jag ändå rätt bra på vårt nuvarande campus. Det är lätt att hitta överallt (tack vare att det är så pass litet), det finns en stor fin trädgård med små lönngångar och mysiga sittplatser lite överallt, och så den vackra utsikten över havet.

Det sägs dock att vi ska få byta till det nya campuset inom några veckor, men om det verkligen blir så återstår att se - det är ju ändå Sydamerika vi snackar om...

Ingången. Kanske inte så jättevälkomnande vid första intrycket med tanke på gallret, men man vänjer sig rätt snabbt.

Den galet branta backen utanför universitetet - dagens träningspass.

Så här glad var Josh när vi till slut lyckats hitta till universitetet...

...trots att det inte riktigt ser ut som på bilderna.

Skolgården.

Havet finns där i bakgrunden, men syns tyvärr inte riktigt för all dimma.

Söndagen den 13:e mars...

...spenderades till stor del så här. Bara så ni vet ;)


Evakuering

I förrgår fick vi vara med om vårt livs första (och förhoppningsvis sista) tsunami-evakuering.

Eftersom reaktionerna hos lokalbefolkningen varit förvånansvärt svala under hela dagen trodde vi aldrig riktigt att vi skulle bli tvungna att evakueras, men på kvällen konstaterades det i alla fall på nyheterna att man hade besluta att delar av Viña del Mar skulle evakueras. Eftersom vår byggnad ligger precis vid stranden, innefattade denna evakuering med andra ord oss.

Vi hade ett par timmar på oss att ta oss antingen inåt landet, eller upp i bergen. Efter att ha diskuterat om vi skulle hinna duscha, vilka kläder man skulle ha på sig och hur många mackor vi skulle göra till matsäck (och skrattat gott åt våra, något skeva kanske kan tyckas, prioriteringar) slängde vi ner det viktigaste i varsin ryggsäck (dator, kontokort, pass osv) och mötte upp våra klasskompisar som bor i husen bredvid, för att sedan åka upp till campus. Universitetet ligger på en av stadens högsta punkter, så det kändes som ett ganska schysst ställe att hänga på. Väl där sammanstrålade vi med några fler studenter och drog sedan vidare hem till ett par klasskompisar som bor i närheten av universitetet. På grund av en mindre trevlig (läs totalt empatilös) hyresvärd fick vi dock tillbringa de sista timmarna ute på gatan. Trots att vi nu alltså var både sleepless and homeless in Viña gjorde detta faktiskt inte så mycket. Natten var varm och vi hade skyddsvakter värdiga påven själv i form av en handfull herrelösa hundar och min buddy Gabriel.


Vid tretiden på morgonen hävdes evakueringen. Trafiken började rulla igen och vi fick äntligen åka hem till vår lägenhet igen.


Ingen större dramatik med andra ord, särskilt med tanke på att den enda effekten av tsunamin var en knappt märkbar höjning på vattennivån igår morse. Kanske lika bra att jag och Bella aldrig fullföljde våra planer på att maila och berätta om vår ”svåra” situation för Aftonbladet, haha.


Skyltar som säger var man ska gå vid en eventuell evakuering finns lite överallt i staden. Vi trodde dock aldrig att vi faktiskt skulle komma att ha nytta av dessa.
Bella och Tanja är preppade och redo för evakuering!

Christian och Josh.

Polisen spärrade av gatorna närmast stranden.

Hemma hos våra klasskompisar - vi var en hel del som inte hade någonstans att ta vägen, som ni ser.


Lördagen, dagen efter evakueringen, spenderades på stranden. Ingen större fara här med andra ord.

Reunion i Santiago

Igår tog jag bussen till Santiago för att spendera dagen med två av mina vänner, Georgie och Maria, som jag bodde tillsammans med under en av mina tidigare terminer i Salamanca. Maria, jag och ytterligare en av mina gamla roomies, Justin, har redan haft två reunions under de här tre åren som har gått sedan dess; den första ägde rum sommaren -08 i USA  och den andra sommaren -09 i Salamanca. Den senaste, men absolut inte den sista, hade vi alltså igår här i Chile.

Det är verkligen kul att vi fortsätter att hålla kontakten trots att tiden går och jag är oerhört tacksam över att vi har haft möjligheten att träffas såhär, på olika platser i världen, med jämna mellanrum. Tyvärr kunde inte vår fina vän Justin från Boston vara med den här gången, men vi har redan börjat planera inför nästa reunion, då förhoppningsvis alla kan vara samlade.

Två av mina gamla roomies; Georgie från England och Maria från Ecuador men bosatt i New York. Med på resan hit var även Marias kusin från Ecuador.



Vi tog en slags spårvagn upp till toppen av Santiagos högsta kulle, i hopp om en fin utsikt.

Tyvärr skymdes denna lite av all smog, men den var helt klart godkänd.



Vi hamnade också på en jättefin marknad där man sålde hantverk av olika slag.


Avslutningsvis hade jag en mycket bra dag i Santiago tillsammans med mina fina vänner!

Ondska

Begreppet förödmjukelse fick igårkväll en helt ny innebörd.


Glad i hågen över att precis ha skaffat ett gymkort traskade jag iväg till gymmet för att köra ett efterlängtat step-pass. Vis av erfarenhet vet jag att just step-passen utomlands kan vara lite knepiga, eftersom instruktören oftast inte går igenom varje block för sig utan bara kör igenom hela passet och så får man hänga med bäst man kan.


Väl i salen i väntan på instruktören känns allt ändå ganska bra. Medelålders kvinnor och lite lönnfeta män, hur svårt kan det då vara liksom? In kommer till slut instruktören, som för övrigt är en man – lite ovant och märkligt sådär, men det kanske är så de gör det här i Chile, tänker jag. Så fort han får syn på mig stannar han upp, med ögon stora som tefat, och utbrister ”Hooooooola!” högt så att alla hör. Min förhoppning om att passera så obemärkt förbi som möjligt krossas med andra ord redan där.


Innan passet börjar frågar han om det finns några som aldrig har varit på passet tidigare. Jag och en till tjej räcker upp handen. Hemma i Sverige brukar instruktören i en sådan här situation ofta hälsa de nya extra mycket välkomna, och lugna genom att säga att stegen egentligen inte spelar så stor roll utan att det viktigaste är att man har kul. Så var ju dock inte riktigt fallet igårkväll – instruktören ler först lite medlidsamt mot oss, för att sedan, knappt hörbart, fnysa ”Lycka till!” följt av ett sadistiskt hånskratt.


Uppvärmningen går bra, jag gör en mental segergest och tycker nästan lite synd om instruktören om han själv anser att detta egentligen är för svårt för oss. Lyckan visar sig dock vara ganska kortvarig.


Efter en kvart ger den andra nya tjejen upp och lämnar salen. Tjurig som jag är väljer jag att härda ut och stanna kvar, jag har ju trots allt varit i liknande situationer tidigare och klarat mig med både livet och självkänslan någorlunda i behåll. Den här instruktören är dock inte riktigt som alla andra jag tidigare har stött på (och det har ändå blivit en hel del genom åren). Istället för att komma fram och försöka visa stegen lite långsammare för mig, står han där uppe på sitt podium med händerna i sidan och betraktar mig samtidigt som han hånler och skrattar åt mig lite då och då. Jag frågar mig själv om jag har dött och hamnat på en plats värre än själva helvetet – en plats osande av svett och ångest med en sadistisk, alltför hurtig för sitt eget bästa, instruktör iklädd neon och med blödande trumhinnor till följd av en aldrig sinande ström av 90-talsmusik á Backstreet Boys och Spice Girls på en ljudnivå som omöjligt kan ha varit avsedd för mänskliga öron.


Tio över sju, fyrtio minuter in i passet, händer det som aldrig tidigare har hänt – jag ger upp. Jag har aldrig varit så förödmjukad i hela mitt liv och konstaterar bittert att det finns bara ett ord för såna som honom, och det är ondska.


Byråkrati

Det är verkligen en hel vetenskap, allt det som har med byråkrati att göra. Jag visste att det var många steg att gå igenom när man väl kommit till Chile (för att inte tala om allt trassel när det gäller att fixa studentvisum, vaccin och så vidare i Sverige innan avresa) och jag har därför haft lite ångest inför detta ända sedan jag kom hit. Som tur är har jag blivit tilldelad världens bästa "buddy" - alla utbytesstudenter får en äldre, chilensk student som kontaktperson när de kommer hit, och just min heter Gabriel.

Gabriel var så snäll och offrade hela sin lediga dag igår för att kunna hjälpa mig att registrera studentvisumet hos polisen, för att sedan gå till folkbokföringen och fixa chilenskt ID. Vi åkte hit och dit över hela staden, och dagen bestod mestadels av att ta en miljon kopior på ALLT, fotografering hos både polisen och folkbokföringen, ett evigt köande och pappersarbete ända upp till halsen. Pricken över i:et var när kvinnan på folkbokföringen ville ta fingeravtryck på samtliga (!) fingrar.

Till slut var vi i alla fall klara och belönade då oss själva med en god lunch, en så kallad "churrasco" - ungefär som en hamburgare fast med mycket finare kött, en massa grönsaker och guacamole.

Nu har jag alltså gjort den jobbigaste biten, och det enda som nu återstår är att hämta upp mitt chilenska ID hos folkbokföringen nästa vecka. Verkligen obeskrivligt skönt att ha allt detta bakom sig och jag är så tacksam för att Gabriel tog sig tid och hjälpte mig, för jag vågar knappt föreställa mig hur jobbigt det hade varit att behöva göra allt ensam.

Mitt studentvisum.

Gabriel - min räddare i nöden.

Helgmys

I helgen tog vi det mest bara lugnt här hemma. Sov länge, hängde på stranden, åt en god inflyttningsmiddag tillsammans och bara laddade inför skolstarten. Just ja, jag och Tanja tog faktiskt oss själva i kragen och släpade oss iväg till köpcentret för att handla mat. Tre timmar senare och en sisådär 80 000 fattigare var vi till slut klara. Vi var helt helt utmattade och lyxade därför till det med en taxi hem. Men detta var å andra sidan det mest ansträngande på hela helgen, så jag ska väl egentligen inte klaga.

Storhandlande!

Mysig middag med mina roomies Josh, Bella och Tanja.

Strandhäng med Josh och några tyskar som bor i huset bredvid.

Josh och jag.


Att kunna beskåda denna vackra solnedgång från stranden varje kväll är väl vardagslyx om något.



Jag, Bella och Tanja.

Mitt hem de närmsta månaderna

Efter bara några dagars vistelse på hostelet lyckades jag få tag i en lägenhet. Jag bor tillsammans med två klasskompisar från Linköping; Tanja och Bella, och en kille från Kanada vid namn Josh. Lägenheten är ganska stor, med fyra sovrum, tre badrum, ett splitternytt kök, vardagsrum och balkong. Vi har även en egen tvättmaskin, två pooler, ett gym, en portier som alltid hälsar glatt på mig med ett "Hola señorita"  och det bästa av allt: havsutsikt.

Vi bor på sjunde våningen i ett av fyra relativt nybyggda (och jordbävningssäkra) höghus precis vid stranden. Fem minuter härifrån ligger stadens tre stora köpcentrum, där man förutom att handla både mat, kläder och andra prylar även kan gå på bio och äta på någon av de många restaurangerna. Mitt gym ligger också i ett av dessa köpcenter, vilket känns både skönt och tryggt.

Vi bor i det andra huset från höger.

Entrén.

Lobbyn.

Vardagsrummet.

Köket.

Master bedroom.

Balkongen.

Utsikten.

Min första vecka i Chile

Nu har jag alltså varit här i Viña del Mar i en dryg vecka, och har hittills hunnit med en hel del. Förutom en svarttaxi-incident, ett rånöverfall och det bistra konstaterandet att den chilenska spanskan är väldigt annorlunda (läs galet mycket svårare) än den spanska jag är van vid från Salamanca, har jag även bland annat hunnit med...


...promenader i vår vackra stad...


...lite strandhäng...

...att gå vilse i ett försök att hitta universitetet och istället hamnat bland getter i slummen...

...men däremot hittat till ett Starbucks...

...spenderat några kvällar med de andra utbytesstudenterna...


...varit på bio...

...och sist men inte minst, ätit terminens första tallrik gröt.

Ett fint mottagande

Humöret var inte på topp när jag för en dryg vecka sedan kom hit till Viña del Mar. Hostelet var lite av en besvikelse, det var mörkt ute så jag vågade inte gå utanför dörren och jag kände mig helt enkelt lite ynklig och ensam.

Redan dagen efter, på söndagen, kändes dock allt mycket bättre. Dagen spenderades nämligen med min morbror Åkes vän Alex och hans flickvän Patty. Alex, som bor här i Viña, är från Chile men har bott och jobbat i Sverige, och hans flickvän Patty bor i Santiago.

De hämtade upp mig på hostelet och vi tog sedan en biltur genom både Viña del Mar och Valparaíso, så att jag skulle få en uppfattning om de båda städerna. Vi åt lunch på ett litet men charmigt ställer som endast lokalbefolkningen känner till, och efter lunchen åkte vi till köpcentrumet och fixade en chilensk mobil till mig. Dagen avslutades sedan med glass och kaffe vid ett grymt häftigt kafé, med väggar gjorda av glas, precis vid stranden. En mycket fin dag med andra ord.


Stället vi åt lunch på är så populärt (och litet) att man får räkna med ungefär en halvtimmes köande för att komma in.


Alex, Patty och jag.


Alex passar på att skriva en kommentar på väggen medan vi köar...


...nämligen denna fina välkomsthälsning!


Insidan av det omåttligt populära lunchstället - speciellt och charmigt!




Churillana - ett av Chiles måsten.


Kaféet på stranden.


Inte fy skam.







Äta bör man...

Jag har alltid tyckt att när man väl är i ett främmande land, så är ett måste att prova på så många kulinariska, lokala specialiteter som möjligt. Som tur är tänker Petra likadant. Under veckan i Rio hann vi därför testa en hel del grejer, där vissa föll oss mer i smaken än andra.

Veckans första middag bestod av kyckling och en vit, oidentifierbar sörja som hade en svag eftersmak av rengöringsmedel. Ingen vidare inledning på veckan, men Petra var glad ändå.

Pasta med tonfisk och tomatsås, med färsk mango till efterrätt. På grund av lathet och tidsbrist körde vi en favorit i repris och åt detta till lunch hela veckan.

På Sockertoppen testade Petra en smoothie gjord på bär och färsk frukt.

Jag själv slog, efter att ha stått och velat i typ en halvtimme, på stort och tog en - trumvirvel - vanlijglass med jordgubbar och choklad. Så typiskt mig. Men gott var det!

While in Rio var vi ju såklart tvungna att testa kokosnötsvatten - dock inte så gott som det låter.

Acai - ungefär som en smoothie gjord av ett supernyttigt bär som växer i Amazonas. Ett måste om du är i Rio.

Ett måste är även att packa ner fickspegel och tandpetare i handväskan, alternativt högtryckstvätt.

Frozen yoghurt. Mmm...

Vi må ha inlett veckan svagt, men avslutade den desto starkare. En sen middag bestående av buffé, där man betalade efter vikten på maten man plockat på sig. Mycket gott, dock inte det bästa alternativet för oss med grav beslutsångest.

En salig blandning av olika efterrätter från buffén.

Förutom all mat slank även x antal femliters-dunkar vatten ner under veckan.

Ett besök på en av SOS Barnbyar

På fredagen besökte jag och Petra en av SOS Barnbyar, "Aldeia da Criança Alegre Kinderdorf Rio" i Jacarepaguá, Rio.

När jag gick i första klass på lågstadiet blev en av mina klasskamrater, Max, sparkad av en häst så illa att hans liv inte gick att rädda. Max stora intresse var brasiliansk fotboll och han älskade fotbollsstjärnan Romario och till minne av Max grundade hans mamma och pappa därför en fond, Max Minne, som i samarbete med SOS Barnbyar finansierar bl.a. fotbollsplaner och lekplatser i anslutning till SOS Barnbyar i flera länder. En av dessa fotbollsplaner är alltså just den i denna barnby.

Klockan nio på morgonen blev vi i alla fall upphämtade av Mr. Onesimo, direktören på barnbyn, och det var också han som visade oss runt. Vi fick bland annat se fotbollsplanen, lekområdena utomhus, den administrativa avdelningen och hur det såg ut inuti själva husen. Mr. Onesimo var helt fantastisk, han berättade om hur allt fungerade, svarade mer än gärna på våra frågor och presenterade oss för både barnen och personalen.

Barnen som kommer till barnbyn är antingen föräldralösa, eller har föräldrar som är oförmögna att ta hand om dem. Barnen får stanna högst två år i barnbyn, och under denna tid arbetar organisationen aktivt med att antingen, beroende på barnets ålder, finna adoptivföräldrar, hjälpa barnet komma tillbaka till sin egen familj, eller anordna med eget boende och arbete. Varje enskilt fall är specifikt, och målet är såklart att alla barnen ska få det så bra som det bara går, både när det gäller deras tid i barnbyn men även i framtiden. En mer detaljerad beskrivning av arbetet som SOS Barnbyar bedriver kan ni läsa här.

Både jag och Petra tyckte att besöket var mycket intressant, givande och rörande, och vi är enormt tacksamma för all hjälp vi har fått, både när det gäller förberedelserna men också mottagandet under själva besöket. Vi fick ett mycket bra intryck av barnbyn, personalen som jobbar där är i våra ögon hjältar, och när det gäller barnen så verkar de alla trivas jättebra. Tanken är att skapa en slags familjekänsla, och det är också något som man verkligen har lyckats med.

Barnbyns lekområde, vilket alla husen är byggda kring.

Fotbollsplanen.


"Fotbollsplan - Max Eriksson. En donation av familjen Eriksson till minne av deras son Max."

Mr. Onesimo och jag.


Lekplatsen.



Förutom fotbollsplanen har man även byggt en basketplan.

Utanför ett av husen...

...och såhär ser det ut inuti.

En tavla över alla de länder där SOS-Barnbyar finns.

Mr. Onesimo visar och förklarar hur det ser ut på bakgården av ett av husen.

Mr. Onesimo, Petra och jag.

Santa Teresa

På torsdagen gjorde vi en utflykt till ett område som heter Santa Teresa; ett pittoreskt och riktigt mysigt kvarter med branta, smala gator och där man tar sig runt med en slags spårvagn. På vägen till Santa Teresa passade vi även på att spana in Downtown, alltså själva stadskärnan i Rio. Vi kunde dock konstatera ganska snabbt att vi båda föredrog Ipanemas mer avslappnade flipflop-kultur och söta hus, framför för centrumets kostymnissar, höghus och stress.


Rios centrum.

Centrum.

Santa Teresa.


Fotbolls-VM 1958. En sorgens dag för vårt älskade Svea Rike.


Det lokala transportmedlet - charmigt!

I spårvagnen på väg tillbaka till centrum.

Strandhäng och Hard Rock Café

Planerna var att tillbringa hela onsdagen på stranden, men dagen spenderades istället lutandes över diverse handfat med papper tryckt mot näsan och ett besök till närmsta akutmottagning.
Vi hann dock med ungefär en timmes strandhäng, och dagen avslutades sedan med middag på Hard Rock Café tillsammans med Tanja, Bella och en tjej från deras hostel.

Förberedelserna inför strandslottstävlingen under karnevalen är i full gång...


Petra med vår nyfunne spanske vän från hostelet.





På stranden har de dessa mätare som varje dag säger vilken solskyddsfaktor man bör använda just den dagen beroende på hudtyp. Jag tror dock inte att jag hör till kategorin längst upp till vänster...

Middag på Hard Rock!

Sverige-snack och gaybarer

På Sockertoppen träffade vi en svensk kille vid namn Anders och hans brasilianska vän Luis, som dock hade bott i Sverige i några år och därmed pratade flytande svenska. Senare på kvällen möttes vi upp i Ipanema. Vi gick till en bar som jag och Petra kommenterat och förundrats över ända sedan vi kom dit, eftersom den alltid var fullpackad med killar - bara killar. Det faktum att det alltid bara var just killar där var inget vi egentligen reflekterat över, mer än skojat om vilken uppmärksamhet vi skulle få som de enda tjejerna där. Såhär i efterhand borde vi kanske ha anat ugglor i mossen, för väl på plats hinner vi nämligen knappt få in menyn innan Luis sakligt konstaterar att det är en gaybar vi sitter på. Så himla typiskt oss, framförallt med tanke på att stället faktiskt ligger på ett av de gaytätaste områdena i hela Rio.

Petra och Luis...

...och Anders och jag.


Sockertoppen

Planerna för tisdagen var många, men saker och ting blir ju inte alltid som man tänkt sig. På grund av två näsblodsincidenter försvann i princip hela förmiddagen, men på eftermiddagen bestämde vi oss för att ändå försöka pricka av åtminstone en sak på vår lista, närmare bestämt en linbanetur upp till "Sockertoppen".

Eftersom vi hade hört att solnedgången helst ska avnjutas från toppen av Sockertoppen, ville vi vara säkra på att inte missa den och var därmed ute i god tid. Lite väl god tid kanske, men det fanns ju inte direkt någon anledning till att klaga. Utsikten var nämligen helt fantastisk, och solnedgången var väl värd all väntan.





















Botafogo

Måndagen i Rio spenderades till största delen på stranden, och på eftermiddagen åkte vi en sväng till Botafogo; ett område nära Ipanema. Det fanns dock inte så mycket att göra där, mer än att beskåda Sockertoppen från stranden. Vi bestämde oss därför för att ta tunnelbanan tillbaka till Ipanema för att njuta av ännu en fantastisk solnedgång.

Konstigt träd.

Botafogo.

Sockertoppen, till vänster.