Fönsterminuter

Morgonutsikten från mitt kontorsfönster och jag måste nypa mig själv i armen ungefär varje dag.




Äventyrssöndag

Vilken dag! Har varit ute på upptäcktsfärd hela dagen lång - det perfekta söndagsnöjet, med andra ord. Ungefär såhär har det sett ut.
 
Dagen inleddes med frukost tillsammans med min vän Sibylle från Tyskland, som jag lärde känna under mina första dagar här i Bogotá. Hon tog med mig till ett jättemysigt ställe i hennes kvarter, där all mat som serveras är organisk och personalen (läs den väldigt trevliga och väldigt vältränade servitören i min ålder) superb. Detta får nog bli en tradition.
 
Fint i taket var det också.
 
Mätta och nöjda promenerade vi ner mot Plaza de Bolivar, som var utgångspunkten för den guidade tur vi skulle gå på senare på eftermiddagen.
 
Det här är el Cerro de Monserrate, dit man kan åka linbana. Utsikten däruppifrån sägs vara fantastisk och jag vill såklart se den med egna ögon innan jag åker härifrån. Måste bara köra lite mer höghöjdsträning först, då kyrkan är belägen på en sisådär 3500 meter över havet.
 
På vägen gick vi förbi en marknad, där vi såklart måste stanna en stund. Sibylle var peppad.
 
Där fanns allt möjligt fint - som gamla kameror...
 
...nötter och torkad frukt...
 
..färskpressad juice...
 
...och superkorvar.
 
Efter att ha inhandlat nyckelring, armband och två plånböcker (två som i ett resultat av min grava beslutsångest), fortsatte vi vår promenad. På söndagar är några av de stora gatorna avstängda till förmån för söndagsmotion i form av till exempel cykling, jogging eller inlines-åkning. Himla bra.
 
Så var vi framme vid torget!
 
Plaza de Bolivar är bland annat känt för sina många duvor.
 
För alla duvfantaster eller för de som bara tycker om att mata fåglar finns det majskorn att köpa.
 
Så var det dags för vår guidade tur!
 
Man kan aldrig veta vad det blir för väder här i Bogotá, varför både solbrillor och paraply alltid packas ned innan man går hemifrån på morgonen. Paraplyet är nog mitt bästa dock, då det även funkar finfint vid sol.
 
 
En fin gränd.
 
Och ett par tungt beväpnade militärer.
 
 
 
 
Utanför presidentpalatset. Hej hej.
 
Det fanns också ett stort utbud av spännande, ätbara saker att titta på. Bananchips, till exempel.
 
Eller varför inte isglass med högst artificiell färgsättning?
 
Vi bestämde oss för att testa obleas.
 
Två tunna kex som påminner om smörgåsrån, med en fyllning av dulce de leche, riven ost, hallonsylt och någon vit kräm. Ganska märklig kombination och fasligt sött, men faktiskt helt okej. 3 av 5 kokaplantor.
 
Snipp snapp snut, så var den söndagen slut!
 
 
 
 
 
 

Lördagslunch och gamla överlevnadsknep

Idag har jag varit och lunchat med min handledare och hans fru. Fick även träffa och gosa lite med deras sex månader gamla bäbis, som var så söt att jag nästan inte visste vart jag skulle ta vägen. Vi åt lunch på en mysig utservering i kvarteren nära ambassaden och det var fint att få träffa min handledares fru som, precis som min handledare, var supertrevlig. 
 
När jag kom hem hade jag tänkt gå och handla lite. Har hittills bara hittat till de matbutiker som ligger längs med huvudgatan, men dessa är ganska små, dyra och har ett väldigt begränsat utbud. Jag frågade därför säkerhetsvakten som jobbar i vårt hus om vägen till den betydligt större mataffär som jag hört skulle ligga i närheten. Han började förklara, men sa sedan att han slutade jobbet om en halvtimme och att han kunde gå med mig och visa vägen då. Sagt och gjort, klockan fem traskade vi de åtta gatorna ner medan vi pratade om den svenska vintern, vår delade förkärlek till Salamanca i Spanien samt den galna, colombianska trafiken. Utanför affären sa vi hejdå och jag tackade för hjälpen. Himla fint alltså. 
 
Mindre fin var dock den jävulusiskt långa kön, som gjorde att det hade hunnit bli mörkt (= big no no) innan jag var klar med handlandet. Jag tackade i sedvanlig ordning nej tack till kvittot, varpå kassörskan börjar vifta med det och rabbla en massa som jag, i mitt något uppstressade tillstånd, inte riktigt orkade ta till mig. Jag suckade för mig själv och gick snällt tillbaka och tog kvittot för att sedan knyckla ihop det och stoppa det i fickan. Och tur var väl det, då det visade sig att man, för att få lämna affären med sina kassar i behåll, var tvungen att kunna visa upp ett kvitto på allt man inhandlat. Ops.
 
Nåja. Av alternativen att haffa en taxi på gatan (vilket om möjligt är ett ännu bigger no no) och att gå de relativt få kvarteren hem, föll valet på det senare, vilket bland annat innebar kontantkort i bh:n, handväskan nerknölad i en av matvarupåsarna och en promenadhastiget á OS i gång hem till lägenheten. Är nu helt slut efter denna höghöjdsträning, men framförallt tacksam - jag kom, jag handlade, jag överlevde.
 



 
 

Tandvärk, tårtkalas och bristande ordförråd

Första veckan i Bogotá har, förutom höjdsjuka, hosta och jetlag, även präglats av tandvärk - i en av visdomständerna, närmare bestämt. Har haft problem med just denna tand i flera år nu, dock högst sporadiskt vilket, förutom det hutlösa priset och den förmodade smärtan, är anledningen till varför jag inte har kommit mig för att dra ut eländet än.

Saker och ting har, åtminstone för mig, en tendens att krångla så fort jag lämnar svenskt territorium. Båda gångerna min laptop har kraschat har jag exempelvis befunnit mig på främmande mark, och samma visa var det när min älskade, trofasta kamera bestämde sig för att kasta in handduken utan den minsta förvarning. Man kan ju tycka att min visdomstand lika gärna hade kunnat göra sig påmind någon gång under de senaste åtta månaderna, under vilka jag faktiskt har bott i Sverige, istället för att avvakta tills jag nu befinner mig på trygga 9729.47 kilometers avstånd från landets gränser. 
 
Nåväl. Imorse var smärtan olidlig och jag var tvungen att erkänna mig besegrad. En av mina arbetskamrater, som har bott i Bogotá i nästan tio år, rekommenderade mig sin tandläkare och ringde och bokade en tid åt mig på en gång. Sagt och gjort, i eftermiddags efter jobbet tog jag taxin till tandis. Det visade sig vara en liten, privat klinik, inhyrd i ett rum på andra våningsplanet i ett hus som var under omfattande reparation. Efter en balansgång på utlagda plankor genom resten av huset för att inte kliva i betongdamm och på diverse verktyg (ett performance värdigt Fångarna på Fortet), möttes jag så i dörren av mottagningens sköterska tillika receptionist. 
 
Undersökningen inleddes med en noggrann bakgrundscheck kring mitt hälsotillstånd, där jag var bl.a. var tvungen att låna datorn för att googeltranslatea "underaktiv sköldkörtel". Därefter tog jag plats i stolen varpå tandläkaren, som var väldigt sympatisk och kompetent, omedelbart började prata om una surgería, något som jag rent spontant kände att jag gärna väntade med så länge det var möjligt - för alltid, ungefär.
 
Då jag hade en ganska rejäl infektion kunde hon dock inte göra något för tillfället, utan ordinerade mig 10 dagars antibiotika, en anti-inflammatorisk munskölj och en kosthålllning bestående av glass. Helt okej för min del, framförallt med tanke på att besöket endast kostade 20 000 colombianska pesos, vilket motsvarar ungefär 80 riksdaler (detta efter att jag fått 10 000 i rabatt i utbyte mot att jag visade hur jag gör min hair donut-frisyr).

I övrigt hade vi, utöver det vanliga fredagsmys-fikat, även tårtkalas på ambassaden idag, detta då en av våra chaufförer fyllde 50 år. Och så blev jag raggad på av såväl taxichaffisen på vägen till tandläkaren som den på vägen hem, varav den ena erbjöd sig att bli min alldeles privata chaufför under återstoden av min tid här i Bogotá. Jag tackade ödmjukast nej till detta generösa erbjudande.

En ganska bra fredag alltså, tandvärk och språkbarriärer till trots.
  

Doctor's orders.

En annan stad, ett annat liv





God morgon, Bogotá.




 


 



Working 9 to 5

...eller ja, 8 to 5 till och med. Förutom på fredagar, då jag jobbar 8 till 13:30 - helt ok det med.

Första dagen på jobbet var bra. Fantastiskt bra, närmare bestämt. Dagen inleddes dock allt annat än optimalt, då jag var nära att få ett smärre nervsammanbrott när det var tio minuter kvar tills att jag skulle infinna mig på ambassaden och jag fortfarande inte lyckats få tag i en taxi (fick dock hjälpt av vår dörrvakt och lyckades tajma det så att jag gled upp framför ingången kl.07:45 på sekunden - like a boss). På lunchen fick jag också två orangea fläckar på ny-blusen (den kritvita, såklart), men bortsett från dessa två incidenter förflöt dagen förvånansvärt smidigt.
 
De här första dagarna kommer bli lite av en mjukstart, så att jag får en chans att bli varm i kläderna innan jag får min riktiga första arbetsuppgift. Jag har spenderat en ganska stor del av de två första dagarna med min handledare, som för övrigt är vansinnigt bra. Jag har gått igenom sekretess- och säkerhetsavtal, fått träffa och prata en stund med ambassadens alla medarbetare, fått ett kontor, egen jobbmail och lite annat praktiskt.
 
Ambassaden i Colombia är ganska stor, med totalt 24 medarbetare varav några är utsända från Sverige och några är lokalanställda. Det är en väldigt avslappnad och positiv stämning på kontoret, och det har varit otroligt spännande att få höra om de anställdas arbetsuppgifter och ansvarsområden, bakgrund och tidigare erfarenheter. På grund av tystnadsplikt kan jag inte ge en särskilt ingående beskrivning av vad det är som jag kommer att göra, men utifrån det jag har fått veta hittills så har jag med all sannolikhet ett mycket spännande och utvecklande halvår framför mig. 
 
Det kan av naturliga skäl inte bli några bilder innifrån ambassaden, men igår när jag test-promenerade sträckan till jobbet så passade jag på att i alla fall avfyra några bilder på exteriören - enjoy!

Gatan...

...byggnaden...

.
...entrén!

Japp - lite så det ser ut, alltså.
 

Hej Colombia!

Då var det dags igen!
 
Efter en helt fantastiskt fin och rolig allra sista termin vid Linköpings universitet, har det nu blivit dags att fly vintern för tredje året i rad, denna gång med slutdestination Bogotá, Colombia. Det är här jag kommer tillbringa det närmsta halvåret, närmare bestämt med en termins praktiktjänstgöring på Sveriges ambassad. 

Efter en sömnlös, men desto trevligare, flygresa över Atlanten landade jag i torsdags på huvudstadens sprillans nya flygplats, för att sedan ta en taxi till adressen jag skulle bo på de första dagarna. Då jag inte har kunnat ordna boende i förväg hemifrån Sverige får jag leva nomad-style den närmsta tiden medan jag söker lägenhet. De första nätterna sov jag hos en vän till Cecilia, som har praktiserat på ambassaden under hösten, och från och med igår och fram till februari bor jag i Cecilias lägenhet medan hon är ute på resande fot. 
 
De första dagarna i Colombia har varit lugna, av flera anledningar. Bogotá ligger på ca 2700 meters höjd över havet och ganska snart gjorde sig den berömda höjdsjukehuvudvärken, andnöden samt hjärtklappningen av att gå uppför en trappa, påminda. Som komplement till höjdsjukan har jag även lagt mig till med en riktigt retlig långflygs-hosta och, sist men inte minst, den lite rubbade dygnsrytmen till följd av en tidsskillnad på 6 timmar.
 
Utöver min för tillfället något bräckliga fysik har också de otaliga varningar och förmaningar kring säkerheten, eller snarare bristen på denna, i Colombia spelat en roll i min ganska vilosamma första helg här. Nu är bilden som vi svenskar har av landet förmodligen både orättvis och ouppdaterad, men visst finns det ett korn av sanning i denna. Polisen är tungt beväpnad, dörrvakterna bär skottsäkra västar och jag har fått tydliga instruktioner i vilka områden jag kan röra mig i och inte. 
 
Att jag skulle bli mer begränsad här än vad jag var i både Chile och Peru var något som jag var beredd på, men man måste ju leva lite också. Jag har således tagit det djärva beslutet att lämna hemmets trygga väggar vid fler än ett tillfälle sedan jag kom hit - igår för att skaffa colombianskt mobilnummer, och idag för att provgå sträckan till ambassaden. *LiVinG oN tHe Edge*. Alla colombianer jag har träffat hittills har varit oerhört snälla och hjälpsamma, inte minst Ricardo och hans flickvän Grace som, förutom att hjälpa mig med mobil-inköpet, också gav mig en liten guidad tur av området igår. Då jag inte kände någon i Colombia sedan tidigare har jag försökt skaffa mig ett litet kontaktnät på förhand, och Ricardo är en av de personer som ingår i detta. Han är bror till en vän till min kusins man, men insisterar likväl på att jag ska betrakta honom och Grace som min familj. Himlans fint.
 
Imorgon jobbar jag min första dag på ambassaden, vilket jag ser fram emot. 

Nu kör vi, full fart!
 

Under min promenad med Ricardo och Grace tog vi en sväng förbi deras kontor, vilket var ganska så fantastiskt - i synnerhet utsikten.









De passade även på att ha i en lektion i hur gatusystemet är uppbyggt här i Bogotá. Mycket bra för en totalt lokalsinnes-berövad som jag själv.


Nu har jag iallafall lärt mig att hitta till lägenheten där jag bor för tillfället, och utsikten därifrån är ju faktiskt inte fy skam den heller.
 
Och just ja, mitt colombianska nummer är 0057-320 225 61 56 (så att ni vet, mormor, mamma och Petra).
 
Besos,
Ella