San Juan de Miraflores

I söndags fick vi följa med Un Techo Para Mi País till ett av de områden där man har konstruerat nödbostäder. Syftet med dagens besök var att träffa de familjer som har fått bostäder, för att göra en slags uppföljning. Under ett drygt två timmars långt möte fick familjerna berätta om sina problem och önskemål angående framtiden, och sedan följde en gemensam diskussion om hur man skulle kunna åtgärda detta. 

Området som vi besökte heter San Juan de Miraflores, och ligger inte alls så långt härifrån. Det var nog just detta faktum som gjorde det hela så märkligt och surrealistiskt, att det bara krävs en bussresa på dryga halvtimmen för dessa enorma kontraster. För kontraster, det är något som det finns gott om här i Lima.

S.J de Miraflores är väldigt, väldigt fattigt. Jag var nog inte riktigt beredd på vad det var jag skulle få se och uppleva, och framförallt inte hur jobbigt det skulle kännas - herrelösa, skadade hundar överallt, sopor och annat avfall på marken, hus i form av trasiga plåtskjul, lukten. Det var en märklig känsla att vara där, mitt uppe i allt, och se allt med egna ögon. Jag har aldrig upplevt en sådan fattigdom på så nära håll tidigare. Befolkningen var alla jättefina och ville hälsa, de applåderade oss till och med efter att vi hade presenterat oss, vilket kändes väldigt konstigt - är det någon som förtjänar en applåd så är det ju familjerna själva, och volontärerna. När de berättade om sina problem, som till exempel avsaknaden av tillgång till rinnande vatten, toalett och elektricitet, kändes fredagsmys med tacos och chips framför Idol minst sagt fruktansvärt avlägset. Det är så orättvist, så fel och så sjukt, och det slog mig att allt ju egentligen bara är ett enda stort lotteri.

När det gäller volontärerna så är även dessa verkligen helt fantastiska. Majoriteten av dem är skolungdomar i vår egen ålder, och det är så otroligt fint hur engagerade de är, att de mer än gärna offrar både helger och lov för att helhjärtat försöka hjälpa dessa familjer.

Det är just i San Juan de Miraflores som vi senare också ska genomföra våra intervjuer. En av volontärerna som från i söndags, Gonzalo, har lovat att följa med oss - förhoppningsvis börjar vi redan nu i veckan.

Nu till helgen ska vi vara med på ännu en aktivitet, denna gång ska man intervjua familjer i nya områden för att sedan bestämma vilka som ska få hjälp i form av nödbostäder och inte. Vi är totalt 160 volontärer, och vi ska prata med mer än 900 familjer. Med tanke på hur tungt det kändes i söndags, så kommer nästa helg säkert bli ännu mer psykiskt påfrestande. Men det ju faktiskt så det ska vara. Något annat vore ju bara konstigt.


























Kommentarer
Postat av: Mamma

Förstår att det måste ha varit ett känslomässigt jobbigt besök, det gör ont i mig bara jag ser dina gripande bilder och då särskilt den sista bilden! Kämpa på och tänk på att ni gör gott!

2012-03-06 @ 22:33:28
Postat av: Mormor

Tänk så många som skulle behöva se det Du nu är med om. Här hemma i vårt trygga Sverige har vi nog svårt förstå hur mycket fattigdom det finns. I kväll är det församlingsafton och nu under fasteperioden samlar vi in pengar för att "UTROTA HUNGERN". Vi hjälps åt Gabriella! Du gör en stor insats. Kramar!

2012-03-07 @ 09:48:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback