En omvälvande helg

Det har varit en omvälvande helg. Både fredagen, lördagen och söndagen har vi spenderat med att göra intervjuer med de familjer som har fått boende via Un Techo Para Mi País i San Juan de Miraflores. Det gick lite trögt i början; föräldrarna var ofta inte hemma när vi kom förbi, varpå vi fick vänta och återkomma, men det är ju sådant som man får räkna med i fält. Under dessa tre dagar lyckades vi ändå få ihop totalt sju intervjuer, vilket känns väldigt skönt.

Efter tre dagars springande i branta bergssluttningar, med svetten rinnandes och med ett antal närahjärstillestånds-upplevelser till följd av skällande och morrande hundar är vi nu helt slut, både mentalt och fysiskt. Vi har fått träffa så många nya, fina människor. Vi har fått höra deras historia och livsöde, vi har skrattat och gråtit. Vi har pratat om hur deras situation har ändrats sedan de fick huset och om deras drömmar och tankar om framtiden. Något som vi också har funnit väldigt rörande är hur öppna dessa familjer har varit gentemot oss, och hur väl omhändertagna vi har blivit. Det är verkligen helt fantastiska människor som vi har haft möjlighet att lärt känna.

Helgen har präglats av så många olika känslor, på bussen hem tillbaka till Miraflores har vi ofta suttit tysta, försjunkna i våra egna tankar. Det är märkligt det där, när ord känns både otillräckliga och överflödiga på samma gång. 

Så istället för att försöka återge våra upplevelser med ord gör jag det med hjälp av bilder, av den enkla anledningen att en bild faktiskt säger mer än tusen ord.



På väg ut till San Juan de Miraflores.


Framme. Man kan tycka att man ju borde vänja sig vid denna syn efter ett tag, men det gör man inte.










Det här är Viviana och hennes 13-åriga dotter Jaqueline. De bor i ett av UTPMP:s hus sedan ungefär ett år tillbaka. Vi råkade knacka på dörren mitt i lunchförberedelserna och sa att vi ju kunde komma tillbaka senare, men hon ställde genast fram pallar till oss och försäkrade oss om att det inte var någon fara. Himla fina båda två.

Här bor de - i trähuset i mitten. Alla UTPMP:s hus ser ut på detta sätt; 18 kvadratmeter med en dörr och två fönstergluggar.









Det här är Nelly Yolanda, Juan Carlos och ett av deras fyra barn. Otroligt charmig och rolig familj, vi lyssnade på ABBA och drack cola. Passade även på att gratta Juan Carlos på 37 års-dagen i förskott.

De har byggt en veranda till sitt hus.

Riktigt fint, även om de två dessvärre ganska så osmidiga svenskorna hade lite problem med att ta sig upp och ner.


Häruppe bor Modesta tillsammans med hennes 9 familjemedlemmar. Vårt samtal med Modesta har varit det svåraste hittills. Mycket tårar och väldigt, väldigt sorgligt.







Det här är Diana. Hon bor med sin man och sina två barn högst uppe på bergssluttningen.

Hemma hos henne fick vi varsin liten present som minne. Och så tittade vi på bilder.

Den här bilden togs vid konstruktionen förra året.

Uppe ifrån Dianas hus kunde man se ända bort till Miraflores.

Efter besöket hos Diana var det dags att försöka ta sig ner till hennes granne Seferin. Det här var lättare sagt än gjort, och jag vågar knappt tänka på hur farligt det måste vara när regnperioden drar igång.

Seferin med familj.

Det här är Martina, till höger. Hon bor tillsammans med sin man och deras 4 barn. Martina hjälper sin bror som driver en butik. Det är långa dagar, ofta arbetar hon uppemot 14 timmar om dagen.

Och sist men inte minst har vi Sonia, 23 år, som bor tillsammans med sin 2-årige son, syster och mamma.


Det var allt - för den här gången.

Kommentarer
Postat av: Mormor

Gabriella! För de här fantastiska bilderna finns som Du säger knappt inga ord men tårar ska Du veta och att riktigt förstå Dina känslor är ju omöjligt. Vilket uppdrag Du är ute på.All lycka! Kram <3

2012-03-20 @ 08:06:39
Postat av: Mamma

Gripande bilder! Fint att ni blev så väl emottagna av familjerna.

2012-03-20 @ 19:35:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback