La Nochevieja Universitaria

I torsdags var det alltså nyårsafton här i Salamanca, ja, åtminstone om man är student vid universitetet. Det är nämligen en tradition att studenterna firar nyår i mitten av december istället för den sista december, eftersom de flesta åker hem över jul och nyår.

Det är verkligen årets händelse här i Salamanca, och eftersom det inte finns något liknande någon annanstans i Spanien kommer studenter hit från hela landet enbart för denna kväll; det är så populärt att det till och med finns extrainsatta bussar. Firandet går till så att man samlas på Plaza Mayor vid tolvslaget, och istället för att äta tolv vindruvor som man normalt sett gör på nyårsafton, äter man istället en liten godis för varje klockringning. Efter det går man till någon av de nästan 1500 barerna för att festa hela natten lång; de flesta barerna stänger inte förrän vid niotiden morgonen därpå.

Enligt Juan var universitetets nyårsafton vara något alldeles spektakulärt, "brutalt" för att vara mer exakt - något som i efterhand närmast skulle klassas som en underdrift. Det var nämligen helt galet mycket folk, ca 35 000 personer på la Plaza Mayor närmare bestämt (klicka här och här så får ni se), och trots den sibiriska kylan var feststämningen på topp - det kändes faktiskt som att det vore nyår på riktigt. Efter tolvslaget drog vi vidare till ett par barer, men eftersom det var så mycket folk överallt att man knappt kunde röra sig blev det en ganska tidig kväll för oss, åtminstone enligt spanska mått mätt.

La Nochevieja Universitaria var med andra ord en riktigt häftig upplevelse, som jag sent kommer glömma.

Firandet inleddes med middag beståendes av vår favorittapas på vår favoritbar.

Plaza Mayor, ca 23:30 - när man fortfarande kunde röra sig utan större problem.


Vi ringde in det nya året tillsammans med två av våra klasskompisar.

Godisarna - en för varje klockringning.

Plaza Mayor - en timme senare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback